Za koje namjene je “Eurohorc osiguranje” koristilo novac iz optužnice po predmetu “Zadruga” ?

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu je održano ročište bivšem načelniku Općine Novi Grad i osumnjičenom u akciji “Blok” Damiru Hadžiću,oji  je i aktuelni direktor Euroherc osiguranja. Njegov advokat je Davor Martinović (HDZ BiH) , inače Martinović je Predsjednik Upravnog odbora Euroherc osiguranja.

ZAŠTO NIJE UHAPŠEN i DAVOR MARTINOVIĆ?

Zašto i Davor Martinović kao Predsjednik Upravnog odbora Euroherc osiguiranja ,nije uhapšen i protiv njega podignuta optužnica .

Dragan Čović i Davor Martinović

Upravni odbor či je Martinović predsjednik,  je imenovao Damira Hadžića na tu poziciju , te je  Damir Hadžić odgovaran za rad Upravnom odboru .

Davor Martinović i Damir Hadžič u sudnici

DAMIR HADŽIĆ je uhapšen i optužen zbog pranja novca u akciju Zadruga i u ovoj optužnici ga je branio advokat Davor Martinović. Što?

Zato što su u ovoj kriminalnoj aktivnosti predpostvljamo izvlačili novac iz Euroherc osiguranja. Inače Davor Martinović u potpunosti kontroliše i Adriatic osiguranje gdje je suvlasnik , kao i Agenciju za nadzor osiguranja F BiH gdje postavio svog poslušnika  Dinku Muslina (HDZ BiH),bivšeg direktor Euroherc osiguranja. Supruga i sin Muslina su zaposlenici Euroherc osiguranje .

Postavlja se pitanje ,ako je tačno što piše u optužnici protiv Damira Hadžića , za koje namjene je Euroherc osiguranje   koristilo ta novčana sredstva ?

Afera Agram

U septembru 2012. godine Ured za razbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) je ušao je u Hrvatski ured za osiguranje i Hrvatsku agenciju za nadzor finansijskih usluga zbog sumnje da su Euroherc i Jadransko osiguranje kroz porezne prevare i utaju poreza od 1993. do 2012. godine utajila čak milijardu kuna (oko 260,4 miliona KM), što bi bila najveća porezna afera u historiji Hrvatske.[8]

Jadransko i Euroherc osiguranje su ušli u fokus poreskih istražitelja nakon što je Večernji list napisao o Zakonu o obaveznim odnosima u prometu koji bi pomogao društvima koncerna Agram, a išao na štetu države i Croatia osiguranja, najvećeg konkurenta koncerna Agram.

Sjedište hrvatskog Euroherca u Zagrebu

Kako navodi Večernji, za prevare ta osiguranja su koristila tri modela prevare, od kojih su dva korištena za utaju poreza, a treća za manipulacije sa rezervama za isplatu šteta. Prvi se odnosi na nezakonite bonuse od 50%. Radi se o tome, da su Euroherc i Jadransko osiguranje odobravali nezakoniti popusti od 50 posto u slučajevima, kada korisnik nema pravo na isti. Kroz taj popust, osiguranje je za određeni iznos manje poreze plaćala. (90% vozača Euroherca i Jadranskog osiguranja su imali takve popuste). Drugi model se odnosi na automobilske police bez pokrića, što znači da koncern Agram nije navedene police prikazao u svom informacionom sistemu, nego je on stavljen u tzv. “crni fond”, iz kojeg su onda, kako navode izvori bliski istrazi, plaćali vlastite menadžere u gotovini, a najvjerovatnije su njim i plaćali ostale troškove. Taj novac bi se tek pojavio u sistemu kada bi klient imao saobraćajnu nesreću, zato što odštetni zahtjevi moraju biti otvoreni. U Eurohercu je bilo, kako navodi Večernji, taj model odvijao na čak 8-10% osiguranika. Treći obuhvata malverzacije sa premijama za isplatu šteta sa smrtnim posljedicama ili velikim invaliditetom, onih koji se prosječno iznose milion kuna. To potvrđuje i dokaz, da je koncern Agram ta držao 40% tržišta obaveznog autoosiguranja, a sudjeluje sa svega oko 22% u ukupnim isplatama tržišta osiguranja.

Izvor:https://bs.wikipedia.org/wiki/Euroherc_osiguranje

******************

Ispovjest logoraša ,logora HVO !

Amer Đulić: Nudili su mi 100 hiljada KM da ne svjedočim o logorima Herceg-Bosne.

Bili smo samo brojke – 233 dana u logorima” naziv je knjige Amera Đulića koja je večeras promovisana u Mostaru. Svjedočanstvo je to maloljetnika o stradanju u četiri logora tzv. Herceg-Bosne, ali i vremenu koje je uslijedilo poslije.
Autor je kao dječak od 17 godina prošao zloglasne logore Koštana bolnica, Dretelj, Gabela i Heliodrom, te ta strašna iskustva prenio na papir.

“Sve što nije kamerom snimljeno ili zapisano, kao da se nije ni dogodilo. Nakon presude Prliću i šestroci u Hagu shvatio sam da je pravda zadovoljena nakon toliko godina i sam sam odlučio napisati knjigu, da nešto ostane iza mene. Dosta sam toga znao i nisam želio da odem na onaj svijet, a da je ne napišem. Učinio sam jedno dobro dijelo”, kazao je Đulić u uvodu.

Đulić u knjizi spominje pedesetak zločinaca imenom i prezimenom, koji su kako kaže “prema meni bili zli, ali spominjem i fine ljude koji su pomagali, jer čitam narod nije onakav kakav se opisiva”. Napominje kako su zločine radili pojedinci opčinjeni mržnjom.

Mnogi nažalost šute

“Mnogi koji su propatili više od mene šute i ne žele da se sjećaju, a oni koji su zlo radili žive među nama u Stocu. Mnogi su navikli da prolazeći pored njih obaraju glavu, ja nisam takva osoba. Ja sam odlučio da govorim istinu, a ona je jedna. Nju govorim i pred Bogom i pred sudovima”, izjavio je Đulić.